Jak zkrotit rozbouřené zažívání

Někdy stačí prudký rychlý předklon a v ústech je hořkokyselá chuť, která nemizí ani po vykloktání. Přidává se pálivý pocit v jícnu, bolest za hrudní kostí a pocit, jako by se kousek jídla zadrhl kdesi na půl cesty… Problém zvaný pyróza neboli pálení žáhy je důsledkem gastrofazeálního refluxu, kdy se dostatečně nedovírá svěrač mezi žaludkem a jícnem. […]

Někdy stačí prudký rychlý předklon a v ústech je hořkokyselá chuť, která nemizí ani po vykloktání. Přidává se pálivý pocit v jícnu, bolest za hrudní kostí a pocit, jako by se kousek jídla zadrhl kdesi na půl cesty…

Problém zvaný pyróza neboli pálení žáhy je důsledkem gastrofazeálního refluxu, kdy se dostatečně nedovírá svěrač mezi žaludkem a jícnem. Kyselý obsah žaludku se pak vrací zpět do úst a dráždí sliznici jícnu.  Tento svěrač se běžně otevírá jen na okamžik, kdy vpouští sousto potravy do žaludku. Některá jídla – smažená, tučná a plnotučné mléčné výrobky mohou při dlouhodobé a časté konzumaci jícnový svěrač uvolňovat. Kořeněná a ostrá jídla, nadměrný příjem kávy, kolových nápojů a alkoholu zase zvyšuje produkci žaludečních šťáv, což vede ke stejnému efektu: k pálení žáhy. Zvýšený stres, kouření a vyčerpání fungují podobně.

Dieta a zklidnění

První pomocí při nepříjemných obtížích je radikální změna životního stylu. Vzdejte se cigaret, alkoholu i kávy, jezte nenadýmavá jídla, vařená či dušená v páře, omezte sůl i koření, stačí bylinky, dostatečně odpočívejte, snižte hmotnost, pokud máte nadváhu. Pohyb pomůže nejen s váhou, ale jeho efekt na pyrózu je praxí prokázaný. Přemýšlejte o oblečení, zbytečně upnuté kalhoty, škrtící pásek, to vše dráždí žaludek a nutí ho ke zvýšené produkci šťáv a peristaltice jako obrannému mechanismu.

Rychlá úleva?

Nelehejte si dvě až tři hodiny po jídle. Činnost žaludku a tvorba žaludečních šťáv je velmi aktivní, ve vzpřímené poloze udržíte lépe tam, kde má být. Totéž platí pro cvičení. Vyhýbejte se kyselým potravinám, třeba grepu, rajčatům, kyselému zelí. V noci si podložte hlavu, před spaním si dopřejte bylinkový čaj (zázvor, heřmánek, pampeliška). Jídla konzumujte po menších porcích, jezte pomalu, bez spěchu, pořádně sousta kousejte. Místo žvýkačky si můžete dopřát semínka kardamomu, fenyklu nebo kmínu. Jídla dochucujte místo soli bylinkami, třeba rozmarýnem, vhodné jsou artyčoky, pomáhají s trávením. Neuškodí obohatit jídelníček zeleninou a celozrnným pečivem. Šťáva ze syrových brambor pomůže snížit kyselost žaludku, je výrazně zásaditá. Pijte 4x denně nalačno. Med regeneruje poškozenou sliznici, dvě lžičky rozpusťte v teplé vodě a popíjejte mezi jídly. Když se nedaří stav zlepšit, navštivte gastroenterologa. Dlouhodobé vracení kyseleného obsahu žaludku nejen naruší sliznici jícnu, ale může způsobovat vředy a někdy i přispívá ke vzniku zhoubných útvarů v zažívacím traktu.

Ostatní články z rubriky Magazín


Doporučujeme tyto lékárny


Lékárna TRIO 

Lékárna TRIO

Dnes otevřeno: 07:30 -17:30
Telefon: 493533199
Email:
web:
Adresa: Husova 58
50601, Jičín
detail
Lékárna Hlavní nádraží 

Lékárna Hlavní nádraží

Otevírací doba: neuvedeno
Telefon: 267313494
Email:
web:
Adresa: Wilsonova 8
110 00, Praha 2
detail
Lékárna Jih 

Lékárna Jih

Otevírací doba: neuvedeno
Telefon: 596710258
Email:
web:
Adresa: Horní 1471
70030, Ostrava - Hrabůvka
detail