Dotaz:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaká je šance onemocnění parazitem, např. jako je svalovec, když jsem dnes snědl půl klobásy vyuzené z kance.
Neměl jsem ponětí, že daná klobása je z divočiny, přesto jsem snědl její část bez tepelné úpravy.
Dají se nějak poznat příznaky ještě dnes? Popř. jak postupovat dále, mám se něčeho obávat?
Děkuji.
Pavel, 20
Odpověď:
Pokud sníme nedostatečně dovařené maso, tak se můžeme nakazit nejen parazity, ale také bakteriemi. Nyní se nijak nestresujte a počkejte, zda se nějak změní váš zdravotní stav. Nyní můžete imunitu podpořit vitaminem B-komplex a probiotiky, které se užívají v kapslích. Nejčastější nákaza je Salmonela a to většinou začíná už do několika hodin od snědení nakažené potraviny. Projevuje se to průjmy, zvýšenou teplotou a křečemi v břiše. Srejně může probíhat i bakteriální nákaza. Nákaza jinými parazity se může projevit až třeba po několika měsících ,kdy se může jednat o tasemnici nebo o zmíněného svalovce. To se většinou projevuje vleklými bolestmi břicha, únavou . Pokud by se u vás některé příznaky objevily, tak navštivte svého obvodního lékaře a ten může udělat vyšetření krve a výtěry.