Dotaz:
Dobrý večer, potřeboval bych poradit. Má přítelkyně, když sní čokoládu (mléčnou nebo bílou), tak má pocit, jako kdyby jí zevnitř otekl krk, nemůže polknout a začne se dusit. Chtěl bych se Vás zeptat, jestli nevíte, zda se jedná o nějakou alergickou reakci, co ty čokolády obsahují a případně na jaké vyšetření by měla přítelkyně jít. Předem děkuji za odpověď.
Patrik, 21
Odpověď:
Poznal jste to dobře , skutečně se může jednat o alergickou reakci. Nebude to však reakce na kakao , jelikož bílá ani mléčná čokoláda kakao neobsahuje, nebo jen ta mléčná . Přečtěte si složení na obale, jsou tam spíš jen barviva, konzervanty, cukr a dochucovadla a tuky. Nazývá se to čokoláda , ale nemá to s čokoládou nic společného. Kakaové máslo obsahuje jen hořká čokoláda a tam je uvedeno množství kakaového másla. Toto vypadá na alergii na konzervanty nebo aroma. Mléko v mléčné čokoládě také bývá nahrazeno syrovátkou. Pokud přítelkyni nevadí hořká čokoláda tak je to nějaký druh alergie na konzervanty to se značí Ečkami.